logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT
 

Vinski ukus – Kako pronaći svoj?

Vinski ukus
1 авг

Vinski ukus – Kako pronaći svoj?

Vinski ukus među vinoljubcima je tema o kojoj mogu pričati satima. Ipak postoje ljudi koji ne piju vina ili tvrde da nisu ljubitelji vinske kapljice. Najčešći razlog tome jeste da se nisu susreli sa pravim, tačnije, vinom koje bi probudilo njihova osetila. „Vinomrzci“ se često pretvaraju u ljubitelje vina kada se susretnu baš sa onim vinom koje zadovoljava njihov vinski ukus. Kako biste lakše pronašli sopstveni vinski ukus donosimo vam kratki test koji će vas u par koraka usmeriti.

Kakvu kafu pijete?

Arome i ukusi koje volite u nekim drugim napicima najčešće otkrivaju šta biste najradije potražili u vinskoj čaši.

CAFFE LATTE – ukoliko ste ljubitelj caffe latte, onda bi vaš vinski ukus odgovarao u čaši malbeka, petit siraha, širaza ili dobrog, starog merlota.

JAKA KAFA BEZ ŠEĆERA – ljubitelji jake kafe bez šećera, svoje favorite pronaćiće u proverenim crvenim vinima iz Bordoa, u nebiolu, sanđoveze vinima, tempranilju, murvedreu, aglianiku…

Šta pijete za doručak?

SOK OD JABUKE – ukoliko dan započinjete sokom od jabuke, vaš čulni centar najradije prima slatke nadražaje, pa ste viđeni za ljubitelja slatkih, artomatičnih, možda čak pojačanih vina. Vaš sortni izbor svakako je negde u muskatnoj grupi vina ili u čaši rizlinga, šenin blana, pa i belog zinfandela.

SOK OD GREJPRUFTA – Čaša đusa od grejpfruta rekla bi da su vam srcu najbliža izrazito suva, pretežno bela vina. Predlažemo kvalitetan sovinjon blan ili nešto iz bogate evropske palete: vermentino, verdeho, albarinjo, gruner veltliner, vino verde…

Koji je vaš omiljeni namaz?

MASLINE – pristalice namaza od maslina potražiće gorkasta vina sa puno mineralnih nota. Za početni test bi kakav francuski širaz jako pogodovao.

DŽEMOVI – Tost, puter i džem od kupina ili šumskog voća. Ako je ovo vaš snack izbor, probajte takođe širaz, ali onaj pun paklenog sunca, iz Australije.

Koji je vaš omiljeni dezert?

SLADOLED OD VANILE – Barikirana vina, puna dobrog starog, prepečenog hrasta, omiliće se na prvi pogled i gutljaj svima koji obrok u slast završavaju sladoledom od vanile. Šardone, pino blan, semillon, bilo šta belo, samo da je iz drveta.

SLADOLED OD LIMUNA – Pravi lovci na vinske kiseline su oni koji nakon masne šnicle posegnu za sladoledom od limuna. Rajnski rizling, pino griđo, šabli, sovinjon blan pa i brut penušavci su pravi izbor za vas.

Naše emocije tesno su povezane sa čulom mirisa i ukusa. Vrlo je bitno da znate da će se vaš vinski ukus, kako budete isprobavali razna vina i počeli da ih razlikujete, vremenom menjati. Dajte sebi slobodu da pijete ono što vam se sviđa, bez obzira da li je to vino „firmirano“.

Vaš vinski ukus je najbolji vodič prilikom izbora vina.

Svako prema sopstvenom ukusu može pronaći odgovarajuće vino za sebe. Crno ili belo, slatko ili kiselo, mirno ili penušavo, sigurno će naći put do istinskih ljubitelja vina. Pri izboru vina najvažnije je da se oslonite na čula.

Vino se ne pije tek da bi se popilo piće , da bi se ugasila žeđ, vino nije piće za po jednu  čašu s nogu, već piće za dušu u kome treba znati uživati. A u sebi nosi i kulturne implikacije, jer svašta saznajete o zemlji iz koje dolazi. Dobro vino je proizvod mesta sa koga dolazi ali i određenog trenutka u istoriji tog mesta. To je određeni „vintidž“ sa određenog mesta, sačuvan u flaši.