logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT

Rotkvice – Vitaminska bomba

 / Kuhinja  / Rotkvice – Vitaminska bomba
Rotkvice
22 мар

Rotkvice – Vitaminska bomba

Rotkvice – Rapanus sativus: u bukvalnom prevodu označava kultivisani kupus. Potiču iz Azije gde su se uzgajale još pre 3000 godina. Crvena boja rotkvica potiče od pigmenta antocijana. On je snažan antioksidans koji čuva telesne stanice od raspadanja i garantuje zdravlje celog tela.

U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao platu, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Rotkvica je danas jedna od najpopularnijih vrsta povrća na svetu. Ljutkasti ukus rotkvica podstiče lučenje želudčanih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit.

U sto grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija jer većinu sastava čini voda. Ne čudi stoga što u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške čak i ako držite dijetu. Ovo je povrće odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana i kalijuma koji daju energiju i jačaju imunitet organizma.

Estetski narezane i par sati odležane u hladnoj vodi, cele rotkvice mogu se pretvoriti u prekrasne dekorativne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene mogu biti izvrsno hladno predjelo ukoliko ih napunite nadevom od mekanog sira. Svež sok dobijen od rotkvica je stari narodni lek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za lečenje upale žučne kese. Rotkvice takođe povoljno deluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, pa se preporučuju kod bronhitisa, prehlade, gripa, disajnih infekcija i kašlja.

Prilikom kupovine, rotkvice moraju imati sveže zeleno lišće. Obratite pažnju i na veličinu rotkvica jer veće rotkvice mogu biti stare i šuplje. Kao proveru, možete ih lagano pritisnuti i ako su mekane, velika je verovatnost da su stare i vlaknaste.

Nakon kupovine, rotkvicama odsecite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, ono će uzrokovati stvaranje vlage i smanjenje nutritivnih vrednosti rotkvica. Želite li vitaminsku bombu i lek za razbuđivanje, napravite salatu od rotkvica i kiselih jabuka tako što ćete narezati rotkvice, jabuke krupno naribati, dodati ribane kisele krastavce i sok od jednog limuna.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.