logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT

Kozji sir

 / Kuhinja  / Kozji sir
Kozji sir
14 мар

Kozji sir

Kozji sir je izvrstan dodatak jelima ili kao sastojak u salatama. Poseban specijalitet je grilovani sir sa maslinovim uljem i paprikom. Pri samoj pomisli na sireve, svakako je prva asocijacija Francuska, koja je po broju koza tek na 15. mestu u svetu, ali proizvodi čak 90 vrsta originalnih kozjih sireva od neverovatnih 100.000 tona kozjeg mleka na godišnjem nivou.

Zbog velikog broja nezasićenih masnih kiselina kozji sir je veoma specifičnog i osobenog mirisa i ukusa. Ima veliku nutritivnu vrednost i lakše se vari u odnosu na druge sireve.

Prave se u raznim oblicima (okrugli, u obliku piramida…), obično su mali, debljine 3 do 5 cm, a prečnika 6 do 12 cm. Težina im se kreće u rasponu od 60 grama do 1,5 kilograma, a idealni su za kombinovanje s raznim dodacima poput raznih aromatičnih travki, bibera, paprike, uglja…

Miris i ukus je specifičan, osoben i karakterističan. Sirevi mekog testa su s blažim mirisom i ukusom na lešnik, dok su oni tvrđi, sa suvljim testom i raznim dodacima izraženijeg ukusa i mirisa, često pikantnim i svojstvenim samo kozjim sirevima.

Redovnom konzumacijom kozjeg sira snižava se nivo holesterola i smanjuje rizik od nastanka dijabetesa. Obzirom da sadrži nizak nivo ugljenih hidrata, kozji sir ima i malo kalorija, pa se preporučuje kod držanja dijeta, jer pomaže u gubitku kilograma.

Kozji sir u hrastovoj koji je delikates u Starom Bunaru

 Kozje mleko ima mnogo manje masnoće, te je potrebno znatno veća količina mleka (7-10 litara) za 1 kilogram sira, nego za istu količinu kravljeg sira.

Mladi kozji sir je poseban zbog fine doze kiselosti i teksture. Fino se slažu s osvežavajućim, aromatičnim belim vinima, ali idu i uz ona slatkasta. Mlade vrste kozjeg sira su pogodne za termičku obradu, kao i za fina, lagana predjela. Stariji, zreli kozji sirevi se poslužuju kao lagane zakuske s voćem.

U Francuskoj se proizvodi oko 90 vrsta kozjih sireva. Kozji sirevi su obično mali a težina im se kreće od 60 g do 1,5 kg. Većina sireva spada u grupu mekih. Rade se u raznim oblicima i sa raznovrsnim dodacima (biber, razne trave, ugalj i dr.). Miris i ukus je specifičan, često oštar.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.