logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT

Kajmak – Kralj gurmanluka

 / Kuhinja  / Kajmak – Kralj gurmanluka
25 апр

Kajmak – Kralj gurmanluka

Kajmak je u našoj kuhinji neizostavni sastojak brojnih gurmanluka. Savršeno slastan, uvek će vas mamiti na još jedan zalogaj.  Obično se jede uz meso sa roštilja ili pečene paprike, ali, kada bi se sprovela anketa, sigurno bi bio odabran čak i kao kralj namaza za sendviče.

Većina stanovnika Srbije reći će vam da je kajmak najbolje probati onako kako se decenijama unazad u našoj zemlji jede – u toploj lepinji, taman kada se dovoljno rastopi i učini je sočnijom i mekšom.

Kajmak je mlečni proizvod mekog, kremastog sastava i svojstvenog prijatnog ukusa i mirisa. Dobija se fermentacijom mlečne masti izdvojene tokom kuvanja sirovog kravljeg, ovčijeg, kozijeg, bivoljeg mleka ili njihovih mešavina. Tradicionalno se proizvodi u brdskim predelima Balkana, a narocito u Srbiji i Bosni.

Razlikuju se mladi, blažeg ukusa koji je spreman za konzumiranje odmah posle proizvodnje i ima rok trajanja oko 1 – 2 nedelja i zreli, oštrijeg ukusa i žućkaste boje, koji je spreman za konzumiranje posle određenog perioda zrenja i ima rok trajanja do 6 meseci.

Najboljim se smatra kajmak od oko 65-procentne mlečne masti, ali kvalitet kajmaka varira od mnogo parametara.

Kajmak sa područja Čačka, Kraljeva i Užica proglašen je za nematerijalno kulturno nasleđe i upisan je u Nacionalni registar kao proizvod osobenih svojstava i načina proizvodnje.

Iako je planina Zlatibor poznata po specijalitetima poput pršuta, rakije i meda, među najpoznatijim je upravo zlatiborski kajmak. Iako se dosta koristi u pripremi tradicionalnih jela, definitivno treba probati zlatiborsku lepinju sa kajmakom.
Za one koji žele da je naprave sami: prepoloviti lepinju na pola i bogato je premazati kajmakom sa obe strane. Zatim umutiti jaje i preliti ga preko kajmaka. Za svaku lepinju potrebno je po jedno jaje. Staviti lepinje u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostaviti da se peče 5-10 minuta. Kada se kajmak rastopi, a jaje skori, lepinja je spremna. Po želji dodati pršut ili začine.

Da “o ukusima ne treba raspravljati” poznato je od davnina, ali ćete kajmak jednostavno zavoleti na prvi zalogaj, ili vam neće biti po ukusu nikada. Saznaćete jedino ako ga probate!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.