logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT

Goriška Brda

 / Vino  / Goriška Brda
Goriška Brda
28 јан

Goriška Brda

Restoran Stari bunar dugo godina u nazad u svojoj vinskoj karti ima vina sa područja Goriških Brda u Sloveniji. Osim kvalitetnog odabira etiketa domaćih vinarija, za ova vina slobodno možemo reći da su itekako zastupljena u izboru naših gostiju. To je jedan od razloga zbog kog smo rešili da napišemo malo više o ovoj vinariji i njihovim vinima koja možete probati kod nas u restoranu.

Slovenija i Goriška Brda 

Slovenija je zeleno blago Evrope na sunčanoj strani Alpa, gde se već hiljadama godina međusobno prepliću uticaji germanske, slovenske i romanske civilizacije. Stručnjaci Sloveniju svrstavaju među najzanimljivije vinske zemlje na svetu zbog jedinstvenih klimatskih prilika, karakteristika zemljišta i reljefa. Iako je ovde zasađenih samo 0,5% evropskih vinograda, slovenačka vina se po kvalitetu svrstavaju u svetski vrh.

Goriška Brda Dobrovo

Vinski podrum Goriška Brda našao je utočište u podzemlju briškog brdašca pod veličanstvenim dobrovskim dvorcem. Izgrađen je 1957. godine, u vreme velike obnove vinograda, kojom su se Brda upisala na vinsku mapu sveta. Vinski podrum se nalazi 15 m ispod zemlje.

Većina vinograda je zasađena sortom rebula (27%), zatim slede Merlot (20%), Chardonnay (16%) i Sauvignonasse (12%). Pored spomenutih sorti u vinogradima uzgajaju još i Pinot sivi, Sauvignon, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot beli, Pikolit, Verduc, Pinot plavi i Syrah.

Vinski podrum Brda najveći je proizvođač i izvoznik slovenačkih vina koji svojim prepoznatljivim stilom osvaja ljubitelje vina kod kuće i čak u 26 zemalja širom sveta. Vinski podrum Goriška Brda osnovan je 1957. godine kao zadruga, i dan danas je u 100% vlasništvu briških vinogradara. Vinski podrum objedinjuje 400 briških vinogradarskih porodica, koje zajedno stvaraju uspešnu priču o briškom vinarstvu.

Pravo blago vinskog podruma je arhivska zbirka, u kojoj ovaj podrum čuva 100.000 boca vina najboljih berbi. Najstarije vino u arhivu je rebula iz 1957. Rebula je sorta, koja najneposrednije govori o Brdima. Najprepoznatljivija karakteristika briških vina je mineralnost, koja dolazi iz posebne zemlje – škriljastog laporca.

Naš odabir:

CHARDONNAY BAGUERI

Boja: duboko žuta sa nijansom zlatne

Aroma: Sortan miris podseća na citruse, zrele breskve, dinju, maslac, vanilu i lešnike; dopunjuje se sa izrazitom aromom korice hleba.

Ukus: Bogat, a svež i hrskav. Elegantna tekstura, izrazito opažanje mineralnosti. Završnica je duga i baršunasta.

Uz hranu: jela odlučnog ukusa – na bazi pečurki, tartufa, bogata morska hrana i posno nemasno meso sa krem prelivima.

Temperatura serviranja: 10–12 °C.

Fermentacija: 100 % u francuskim barrique bačvama
Zrenje: 
100% u francuskim barrique bačvama, 9 meseci »sur lie«


 

ROSÉ QUERCUS

Boja: nežno roze

Aroma: izrazito voćni aromatski profil – od malina do ribizli i trešnji

Ukus: punog tela, sveže sa prijatnom kiselinom i dugim završetkom

Uz hranu: Idealen aperitiv u toplim letnjim danima. Lepo dopunjuje prolećne salate, različite testenine, čak i sendviče!

Potencijal starenja: do 3 godine

Temepratura serviranja: 8–10°C


REBULA QUERCUS

Sinonim za Brda –  osvežavajuća i nezaboravna.

Boja: bistra žuta sa svežom zelenom notom

Aroma: aroma limuna, zelene jabuke, cedrovine, grejpfruta, prijatno zaokružena nežnim mirisom bagrema

Ukus: prijatna svežina, karakteristična za rebulu, koja očisti usta.

Uz hranu: božanstvena sa ribama, morskim plodovima i tipičnom briškom kuhinjom.

Potencijal starenja: do 3 godine

Temperatura serviranja: 8-10 °C

 

 

Pogledajte našu vinsku kartuverujemo da ćete pronaći Vaše omiljeno vino…

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.