logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT

Gastro Srbija

 / Kuhinja  / Gastro Srbija
Gastro Srbija
16 апр

Gastro Srbija

Bogatstvo srpske kuhinje potiče od njene geografske, nacionalne i kulturne raznolikosti, nastale vekovnim mešanjem stanovništva. Uticaji na srpsku kuhinju su bili i bogati i različiti – nastala je kao mešavina grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje.

Svaka nacija ima nešto specifično u svom načinu pripreme hrane i to je zapravo i ataktivno za turiste da probaju nešto novo i nesvakidašnje za njihovu kulturu. Isti je slučaj i kada su festivali hrane i pića u Srbiji u pitanju. Srbi uživaju u kuvanju, često koristeći stare srpske recepte, kojima uz dobru volju i dosta mašte daju novu dimenziju za uživanje.

Svaki kutak Srbije nudi nešto svojstveno njemu i nastoji da zaštiti određene proizvode i napravi od njih prepoznatljiv brend. Jedan od tih načina su gastronomske manifestacije Srbije.

Kupusijada

Kupusijada je manifestacija koja će se održavati svake treće sedmice u mesecu septembru tekuće godine, u Mrčajevcima kod Čačka. „Kupusijada“ kao takva ušla je u sve turističke karte Srbije i postala jedna od zapaženih turističkih destinacija.

Ovo je manifestacija koja se priređuje u neobičnom i atraktivnom ambijentu, ima jedinstven koncept i originalnu temu, idealnu za jačanje lokalne ekonomije i podsticanje interesa za razvoj turističkih kapaciteta u čitavom kraju.

Centralni program zbog koga manifestacija „Kupusijada“ okuplja na 1.000 stvaralaca-učesnika-takmičara kao i desetine hiljada posetilaca-znatiželjnika, je takmičenje u pripremanju SVADBARSKOG KUPUSA , glavnog specijaliteta zapadne Srbije.

Sremska kulenijada Erdevik

Manifestacija predstavlja jedinstven doživljaj za posetioce kroz koji se ostvaruju želje za upoznavanjem kulture, za druženjem, neposrednim učešćem i zabavom.

Manifestacija okuplja veliki broj izlagača – proizvođača kulena, koji promovišu i prodaju posetiocima svoje proizvode. Program manifestacije obuhvata zabavni deo u vidu recitacija, koncerata folklornih društava kao i rok koncerta za omladinu. Pored kulena, posetioci mogu da degustiraju i druge specijaliteta kao što su kobasice, vino, med, sireve, kolače i dr. Osim izlaganja proizvoda, izlagači se takmiče i u pogađanju veličine kulena i pravljenju istog.

Roštiljijada, Leskovac

Kada se pomene gastronomija, svakako da je jedna od prvih asocijacija Leskovac, jer ima bogatu tradiciju u pripremanju jela od mesa. Organizuje se svake godine u toku letnjih meseci i poseti je preko 500.000 ljudi. Program manifestacije podrazumeva niz roštiljdžija, koji na svojim štandovima prave razne specijalitete od mesa, koje posetioci mogu da degustiraju.

Svi koji posete ovogodišnju “Roštiljijadu” imaće priliku da, osim u dobrom ukusu, uživaju i u brojnim koncertima, ali i u izložbama slika, eksponata i narodnih rukotvorina.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.