logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT

Beli luk – Zdravlje u tanjiru

 / Kuhinja  / Beli luk – Zdravlje u tanjiru
30 апр

Beli luk – Zdravlje u tanjiru

Beli luk je stalni začin u našoj kuhinji, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada smo prehlađeni ili imamo grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit potvrđuju i stručnjaci.

Sorte belog luka koje se danas gaje ne razlikuju se bitno od primitivnih oblika iz daleke prošlosti. Smatra se da potiče iz centralne Azije odakle se raširio i u područje Sredozemlja, gde se kao jedna od najstarijih kulturnih biljaka gaji još od pre 5-7 hiljada godina. U narodnoj medicini mnogih naroda našao je vrlo široku primenu. U Kini se još i danas od belog luka spravljaju razni narodni lekovi. Indija u tom pogledu takođe ne zaostaje kao i mnogi drugi narodi.

Beli luk sadrži više od dvesta biološki aktivnih materija. Izuzetno je zdrava i korisna namirnica ali ga se mnogi lišavaju zbog neugodnog mirisa. Ima, međutim, načina da se i zadah reši. Limun će vas spasiti od mirisa luka na prstima, ali i u ustima. To ne znači da morate da protrljate jezik limunom (iako bi to bilo veoma efikasno), već je dovoljno da jaču limunadu bez šećera promućkate po ustima. U limunadu je dobro naribati i malo korice limuna.

Da bi se izbegao neprijatan miris, a unela lekovita doza belog luka, mogu se kupiti suplementi belog luka u obliku kapsula, softgel kapsula, u vidu tableta ili kao luk u prahu.

Mnogi koji se bave kuvanjem greše što beli luk termički obrađuju, odnosno dodaju jelu odmah nakon što ga izgnječe ili iseckaju. Da bi povoljan zdravstveni učinak bio maksimalan, beli luk treba izgnječiti na sobnoj temperaturi, a zatim ostaviti da odstoji oko 15 minuta. To izaziva enzimsku reakciju koja pojačava zdrave sastojke belog luka.

Sve pomenuto ukazuje da beli luk zaslužuje sve više našu pažnju kao biljna lekovita sirovina i sve veće mesto u našoj ishrani, jer doprinosi čuvanju zdravlja i vitalnosti čovečjeg organizma.

Retko se dešava, ali beli luk kod nekih ljudi može da izazove alergijsku reakciju, koja se manifestuje osipom, temperaturom i glavoboljom.

Ako vam želudac teško podnosi beli luk, pripremite namaz od njega: iseckajte ga, izmešajte sa svežim maslacem ili mašću i time  premažite hleb.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.