logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT

Sve o masnoćama na jednom mestu

 / Kuhinja  / Sve o masnoćama na jednom mestu
Sve o masnoćama na jednom mestu
12 мај

Sve o masnoćama na jednom mestu

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je čovekov najbolji saveznik protiv bolesti i prvo je na spisku od 10 prehrambenih namirnica koje su korisne za ljudski organizam, zbog čega ga i zovu “tečno zlato”. Prirodni sok od maslinovog ulja je eliksir zdravlja i dugovečnosti.

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline, lecitin, polifenole i vitamine A, D, E i K. Lekovitost maslinovog ulja potiče, pre svega, od velikog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina i antioksidanasa.

Najbolje je koristiti ekstradevičansko maslinovo ulje, koje nastaje pri stavljanju maslina u presu i pre pritiskanja, odnosno koje nastaje prirodnim ceđenjem. Najbolje je kada se koristi sirovo u salatama i s povrćem, kada se ostvaruje njegov pun efekat, a kada se prži, onda se efekat bitne supstance u njemu smanjuje. Savetuje se da se koristi što više u ishrani odraslih i dece, a spisak njegovih korisnih i lekovitih svojstava je zaista veliki.

Svinjska mast

Svinjska mast je u jednom periodu bila skrajnuta i smatrana za nepoželjan sastojak u ishrani. Međutim, sada se smatra da svinjska mast sadrži čak 60 odsto takozvanih monozasićenih masti i to mahom oleinske kiseline.

U domaćinstvu za prženje može se koristiti bilo koja vrsta životinjske masti, ali je svinjska najrasprostranjenija. Osim što bolje apsorbuje vitamine D, A i K možete i da je koristite nekoliko puta bez ikakve bojazni da ćete ugroziti svoje zdravlje.

Životinjska mast je idealna za prženje. Osim toga, meso neće toliko upiti masnoću, biće brže gotovo i lakše za probavu. Dobro je i to što je svinjska mast bez mirisa i ukusa ako je u dobrom stanju i ako se pravilno pripremi.

Puter ili maslac

Puter je jedna od onih namirnica koje mogu pretvoriti jedan sasvim običan obrok u pravo remek-delo kulinarstva. Poznat hiljadama godina, puter je potpuno prirodna kompletna hrana, koja sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale, i ne menja svojstva na visokim temperaturama.

Puter sadrži puno vitamina rastvorljivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Prva dva ne treba posebno spominjati, budući da zdrava ishrana koja uključuje meso i povrće garantuje dovoljan unos tih važnih sastojaka.

Tvrdnja da puter goji je tužna zabluda. Masne kiseline u puteru su masne kiseline kratkih i srednjih lanaca i one se ne čuvaju u masnom tkivu, već ih naš organizam koristi za brzu energiju. Masno tkivo kod ljudi se sastoji uglavnom od masnih kiselina dužih lanaca. One dolaze iz polinezasićenih ulja , kao i od rafinisanih ugljenih hidrata.

Sve o masnoćama na jednom mestu

Suncokretovo ulje

Suncokretove semenke sadrže čak 50% ulja bogatog nezasićenim masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje krvnih sudova i snižavaju nivo holesterola u krvi. Pored toga, dobar su izvor proteina i esencijalnih aminokiselina, vitamina E – zaštitnika kože, srca i krvnih sudova, vitamina B1 i B5, magnezijuma, selena, mangana, bakra, folne kiseline i dijetalnih vlakana.

Nerafinisano suncokretovo ulje je bogato zdravim, nezasićenim masnim kiselinama. Mnogi makrobiotičari ga preporučuju kao ulje za redovnu upotrebu, jer je dobijeno od biljke koja raste na našem podneblju, a izuzetno je pogodno kako za salate i blago dinstanje, tako i za prženje.

Kokosovo ulje

Sadrži izuzetno visok udeo zasićenih masnih kiselina, čak 90% i zato je pri sobnoj temperaturi u čvrstom stanju. Od zasićenih masnih kiselina najviše sadrži tzv. srednjelančane masne kiseline (75-80 odsto), od kojih je najpoznatija laurinska. Upravo je zato lako svarljivo jer se brže apsorbuje u crevima.

Koristi se za dinstanje i pečenje povrća, mesa i ribe prvenstveno u jelima azijske kuhinje zbog prisutne arome kokosa. Danas je sve popularniji sastojak kolača i poslastica kao zamena za puter i sastojak je voćnih šejkova.

Susamovo ulje

Osnova je makrobiotičkog kuvanja. Postoji tamno susamovo ulje – koje se dobija presovanjem prepečenih semenki susama, i svetlo ulje -iz presnih semenki. I jedno i drugo su zdrava ulja, s tim što je tamno jačeg ukusa, ima orašastu i punu aromu, pogodnu za makrobiotičke gurmanluke. Svetlo susamovo ulje je lagane aromei koristi se u blagim jelima. Susamovo ulje je veoma termički stabilno istoga idealno za pečenje i prženje u dubokom ulju, naročito za pripremanje tempure (japanskog pohovanog povrća).

Ulje od semenki grožđa

Iako je ovo ulje poznato u Evropi vekovima, tek je u XX veku počelo masovno da se proizvodi, uglavnom zato što su postojali mnogi drugi, izdašniji izvori ulja poput suncokreta ili masline. I ovo je zdravo ulje sa puno korsinih antioksidanasa, koji nas podmlađuju. Jeftinije je od maslinovog ulja i jednako dobro za prženje, prelivanje salata i kuvanje. Ima visoku tačku dimljenja, pa ne postaje kancerogeno tokom pripremanja hrane. Odličan je izbor za one koji ne mogu da podnesu ukus maslinovog ulja, a žele da se hrane zdravije.

Bundevino ulje

Bundevino ulje se sve češće koristi u farmaceutskoj industriji u preparatima za negu i lečenje kože. Preporučuje se korišćenje dva puta na dan, po supena kašika (ujutru i uveče).

Bundevino ulje se primenjuje i u kulinarstvu, u vidu preliva za salate, kuvana jela od povrća, pirinča, pečurki, testa i mesa. Kao namaz na hleb umesto butera i margarina, a u pekarskoj industriji u spravljenju kolača i peciva. Izuzetno je ukusno. Bundevino ulje deluje na čitav organizam, odnosno na više funkcionalnih sistema: urogenitalni, digestivni, kardiovaskularni, endokrini, nervni, koštani, mišićni, zglobove i kožu.

Bundevino ulje treba čuvati na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenenoj flaši ili tegli. Nakon otvaranja najbolje bi bilo čuvati ulje u frižideru.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.