logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT

Sladoled – neprevaziđena poslastica

 / Kuhinja  / Sladoled – neprevaziđena poslastica
1 јун

Sladoled – neprevaziđena poslastica

Sladoled je bez sumnje jedna od najomiljenijih poslastica na svetu, a njegovi najveći obožavatelji su Amerikanci.

Svi ga vole, pa ipak, o njemu tako malo znaju i sigurno ne znaju kako je nastao sladoled. Ako mislite da su ga izmislili italijani, varate se. Prvi sladoled nastao je u Kini, a njegovi sastojci bili su led i mleko. Iz Kine ga u Italiju donosi  Marko Polo. Na italijanskom dvoru se prema Polovim receptima kasnije pripremao sladoled, a postupak i recepture su bile strogo čuvane.

Sladoled je, u osnovi, krem koji se sastoji od mleka, šlaga, šećera i žumanaca. Mešanje ove kombinacije sastojaka tokom hlađenja daje joj glatku teksturu, a na taj način se ubacuje i vazduh u masu. Rezultat – glatka, lagana i kremasta poslastica!

U blizini italijanskog grada Bolonje otvoren je 2003. godine je prvi „Gelato univerzitet“. Najrazličitije kurseve iz oblasti proizvodnje sladoleda organizuje najveći proizvođač mašina za sladolede „Carpigiana“. Godišnje njihova predavanja odsluša više od 6000 polaznika.

Sladoled od vanile je danas jedan od uobičajenih, ali nekada je bio veoma redak i egzotičan. Proizvodnja vanile za sladolede je usavršena tek sredinom 19. veka.

Sladoled sadrži dosta kalorija, ali je istovremeno i veoma hranljiv jer sadrži dosta vitamina i minerala, pa je sjajan izvor energije koja Vam može zatrebati da izdržite naporan i prezauzet, a vreo letnji dan. Ali pazite – ukoliko pojedete previše sladoleda, ta prekomerna energija će se pretvoriti u neželjene kilograme. Budite umereni kada ga budete jeli i izvući ćete ono najbolje iz njega!

Sladoled je takođe prilično zahvalan za domaću izradu, dopušta vam da se poigrate ukusima i da iznova eksperimentišete.

Sladoled

Priprema:

Stavite slatku pavlaku, mleko i šećer u posudu i pustite za provri. Mikserom istucite žumanca. Kada smesa od mleka provri dodajte je jedan deo u žumanjke kako biste sprečili da se zgrušaju. Zatim sve opet stavite na slabu vatru i mešajte energično. Kada smesa dostigne temperaturu od 80 stepeni, možete ju maknuti s vatre (odnosno kada se dovoljno zgusne). Ostavite da se hladi.

Žumance smesi daje bogatu i baršunastu teksturu. Šećer je potreban jer pomaže da sladoled postane gladak i mekan. Takođe, umesto šećera možete koristiti med, agavin sirup ili javorov sirup. Ono što je ključno jeste “bućkati“ smesu. Ovo se odnosi na otvaranje zamrzivača svakih sat vremena i mešanje smese dok ponovno ne postane potpuno glatka.

Pronađite pravi ukus

Jednom kada ste napravili baznu smesu, dodavanje željenog ukusa je najmanji problem. To možete učiniti tako da prilikom kuvanja bazne smese obogatite mleko i slatku pavlaku, na primer vanilom, ukoliko želite sladoled od vanile ili tako da dodate neki drugi ukus nakon što je cela bazna smesa gotova.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.