logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT

Kinoa – zdravlje u tanjiru

 / Kuhinja  / Kinoa – zdravlje u tanjiru
Kinoa
26 мај

Kinoa – zdravlje u tanjiru

Kinoa (Lat. Chenopodium quinoa) – drevna južnoamerička biljka – koju popularno nazivaju majkom žitarica. Još pre 5000 godina ova biljka se kultivirala na području Perua, Čilea i Argentine. Uz kukuruz, bila je jedna od dve osnovne prehrambene namirnice u carstvu Inka.

Peru i Bolivija su najveći proizvođači kinoe, iako se ova biljka uzgaja i u SAD-u, Indiji, Japanu te nekim afričkim i evropskim zemljama. Kvinoja je otporna biljka i može opstati u raznim uslovima uzgoja.

Veliki broj ljudi nije ni približno upoznat sa svojstvima ove, slobodno možemo reći, čudotvorne biljke. Predstavićemo vam pozitivna dejstva koja kinoa može imati na vaš organizam i tako joj možda obezbedimo mesto u vašoj ishrani, koje svakako zaslužuje.

Najpoznatija sorta kinoe je ona bela, no na policama nekih radnji mogu se pronaći i crvena i crna kinoa. Crvena kinoa tokom kuvanja najbolje zadržava svoju strukturu, stoga se najčešće dodaje u salate, dok je crna vrlo zanimljivog izgleda te slađeg i „zemljastijeg“ ukusa. Svejedno, bez obzira na boju, svi tipovi se kuvaju na isti način.

Pripremnje ove žitarice je veoma delikatan proces i ako je prekuvate postoji mogućnost da dobijete nejestivu kašu. Kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da prokuva, kad voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da lagano kuva 12-15 minuta.

Semenke kinoe su jedna od najhranjivijih namirnica na planeti. Bogate su visoko kvalitetnim proteinima i jedina sadrži svih devet esencijalnih amino-kiselina koje su ključne za zdravlje.

Semenke su prirodno presvučene saponinom koji ima blago gorak ukus, pa je potrebno nekoliko puta isprati semenke hladnom vodom pre kuvanja kako prisutnost saponina ne bi pokvarila ukus jelu. Iako je kinoa  vrlo zdrava, dijetetska namirnica, ako je konzumirate previše, mogli biste uneti i više kalorija nego što je telu potrebno.

Kinoa

Kuvana kinoa je zanimljiv dodatak salatama, supama, povrćnim i mesnim jelima, a upotrebljava se i u pripremi kolača i hleba. Takođe, proklijale semenke kinoe mogu se koristiti kao dodaci salatama i ostalim hladnim jelima.

Kinoa brašno se može mešati s kukuruznim i pšeničnim brašnom. Kod pripreme hleba procenat kinoa brašna je od 10-13 %, kod pripreme testenine 30-40 %, a kod pripreme slatkog peciva 60 % .

Kinoa je idealna za pripremu vegeterijanskih i makrobiotičkih jela. Ako ste ljubitelj riže verovatno će vam se svideti i kinoa. U puno recepata možete rižu zameniti kinoom.

Korišćenjem kinoe umesto prezli za pohovanje mesa, takođe ćete dobiti hrskavo pohovano meso, ali u dosta zdravijoj varijanti. Kuvana kinoa sjajna je za pohovanje jer prilikom pečenja postaje jako hrskava. Pileća prsa uvaljajte u jaja, zatim u kuvanu kinou, dodajte so i biber, a zatim 20 do 25 minuta pecite u pećnici na 220 stepeni.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.