logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT

Cimet – Zlato u prahu

 / Kuhinja  / Cimet – Zlato u prahu
Cimet
13 јан

Cimet – Zlato u prahu

Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina, spominje se već 2800 godina pre Hrista u Bibliji i u rukopisima, a prvi zapisi o cimetu dolaze iz stare Kine. U drevnom Egiptu koristio se kao lek, aroma u pićima i za balzamovanje, a bio je skuplji od zlata.

U srednjem veku je uz đumbir bio osnovni sastojak u kulinarstvu. Potrebe su bile tolike da su pokrenule i brojna istraživačka putovanja. Od Evropljana prvi su ga, pre pet vekova, otkrili Portugalci kada su zauzeli Cejlon. Urođenici sa ostrva uzimali su ga kao lek protuiv zamora i za jačanje energije. Čak su ga i pušili i koristili kao mirisna ulja. Cena cimeta je u to doba bila neverovatno visoka, poput zlata, pa su Holanđani i Portugalci vodili stogodišnji rat da bi ga se domogli. Pri kraju 19. veka cimet je prestao da bude engleska ekskluziva i proširio se po celom svetu.

Photo: Pixabay

Danas je najveći izvoznik cejlonskog cimeta Meksiko, gdje se koristi u napicima kao što je kafa, topla čokolada ili čaj.

Slatkasta mirodjija finog mirisa dobija se iz malog zimzelenog drveta nalik lovoru. Sam začin je njegova kora, oguljena sa tankih grančica. Spoljna kora se oguli i baca, a unutrašnja se uvije u štapiće obima oko 2,5 cm. Na tržište dolazi i mleveni cimet u obliku praha.

Plod cimeta nije jestiv, a iz njega se dobija vosak koji se koristi za mirišljave sveće.

Lekoviti se cimet dobija samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum) koja potiče sa Šri Lanke (cejlonski cimet).
Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia (Cinnamomum burmannii), porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje kod nas, ali nije lekovit kao cejlonski cimet.

Cimet se čuva u čvrsto zatvorenim staklenim teglama na hladnom, tamnom i suvom mestu. Mleveni cimet se koristi najduže do pola godine od momenta kupovine, dok u štapićima zadržava svežinu i do godinu dana. Vek trajanja može da se produži ukoliko se tegla sa cimetom drži u frižideru.

Istraživanja američkih naučnika su da konzumacija samo pola kašičice cimeta dnevno znatno smanjuje visinu šećera u krvi kod dijabetičara.
Lekovita svojstva cimeta su brojna u raznim sferama života, a za vas izdvajamo nekoliko recepata čiju delotvornost i sami možete probati.

Photo: Pixabay

Metabolizam – bolje varenje hrane

Upotreba meda jača bela krvna zrnca u borbi protiv svake bolesti, a cimet u kombinaciji sa medom pospešuje varenje. Za to je potrebno pre jela uzimati dve kašike meda i dve kašike cimeta kako bi se olakšalo varenje i najtežih jela.

Zdravlje – jačanje imuniteta

Med i cimet upotrebljeni kao mješavina (1 kašika meda i 1 kašičica cimeta), uz redovnu upotrebu ojačaće imunitet i uspešno štititi organizam od virusa i bakterija.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.