logo
Restoran Stari Bunar. +381 11 243 2424 | Ozrenska 12 | Beograd
PRATITE NAS
PRATITE NAS
REZERVACIJE +381 11 243 2424 KONTAKT
 

Bogatstvo srpske tradicionalne kuhinje

Bogatstvo srpske tradicionalne kuhinje
16 јул

Bogatstvo srpske tradicionalne kuhinje

Bogatstvo srpske tradicionalne kuhinje obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mešavinom uticaja raznih naroda koji su prolazili ovuda i živeli na ovim prostorima. Kao i u kulturi uopšte, Ova fuzija različitih uticaja rezultirala je originalnošću, pa bogata srpska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se samo u Srbiji mogu osetiti.

Srpsku kuhinju karakteriše veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana, za koju bi se grubo moglo reći da je kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. U njoj preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda.

Kao autohtona srpska jela smatraju se goveđa pršuta, kajmak, ajvar, cicvara, slatko od ruže i razni specijalitete sa suvim šljivama.

U Šumadiji karakteristične su pite zeljanice, kao i prase na ražnju. Posebnost zapadne Srbije je sušeno meso, a na Zlatiboru i Zlataru neizostavna su jela od jagnjetine. Za današnju Vojvodinu su karakteristična testa – hlebovi, štrudle, rezanci, kao i razne vrste prerađevina od mesa. Kuhinju istočne Srbije odlikuju suve čobanske pite, kuvana jagnjetina u mleku, sušeno meso od divlje svinje, janjija s tri vrste mesa i i raznim povrćem, homoljski kačamak. Na jugu Srbije veoma popularna jela su meso sa roštilja ili ražnja, pogotovo čuveni leskovački specijaliteti sa roštilja.

Bogatstvo srpske tradicionalne kuhinje

Osnovne odlike srpske kuhinje su kvalitet namirnica, sveže i sočno meso, i jaki ukusi i mirisi povrća i voća koji nisu pokriveni začinima i sosevima. Načini pripreme hrane su raznovrsni, hrana se kuva, prži i peče, a u mnogim restoranima se koriste i stari načini pripreme hrane – na ražnju ili u saču, glinenoj posudi koja se zatrpa žarom. Veliki je izbor kuvanih jela (koja se jedu kašikom), za čiji ukusje presudno dugotrajno kuvanje na tihoj vatri.

Srbi vole da se druže uz hranu i često izmisle povod da se nešto proslavi i stvori prilika da se okupe i naprave roštilj ili ispeku nešto na ražnju.

Klasičan srpski ručak je i najobimniji obrok koji tradicionalno počinje čašicom hladne visokokvalitetne domaće rakije, koja će vam zagrejati grudi i probuditi apetit. Nakon toga uslediće predjelo, pa supa ili čorba, glavno jelo sa salatom i na kraju – poslastica.

Za mnoge specijalitete srpske nacionalne kuhinje ne postoji korektna reč u rečnicima stranih jezika a ni ukus sa kojim se mogu uporediti. Stoga je najbolje doći i isprobati ih.